tisdag 28 april 2009

Djurnamnssjukdomar

Yeah, yeah. Here we go again. Först ut i den postmoderna eran var väl galna kosjukan, som ledde till massslakt av nötkreatur, men knappast var något större problem för mänskligheten.

Sen hade vi då fågelinfluensan som bara i väldigt extrema fall (som tidelag eller satanistriter) ledde till smitta hos människor.

Med svininfluensan är fallet det omvända. Inte en enda liten nasse bär på HINI. Viruset innehåller genetiska komponenter som finns hos människor, grisar och fåglar, men inget svin har insjuknat. Däremot massa människor. Det gör förvisso pandemidiskussionen lite mer relevant i det här fallet, men jag riktar mest in mig på det här med namnet.

Förmodligen var det ett mer catchy namn med ett djurnamn än med Nordamerikainfluensan (som OIE vill döpa den till) eller Mexicoinfluensan som den heter i Israel. Där ansågs namnet Svininfluensan inte vara kosher (helt sant).

Får man gissa att Fårinfluensan står på tur? Eller varför inte svullna ben som då skulle kunna heta Fåralår? Eller blir det Hästpest? Eller Tuppjuck?
Den som överlever alla pandemier får se.

Inga kommentarer: