måndagen den 10:e december 2007

Bara en grej om Parlamentet

Alla verkar ha sin sanning om Parlamentet. Läste lite kommentarer på literoligare.se som bara var några i mängden från dom senaste månaderna som irriterat mig.

Jag har jobbat lite då och då säsong 16-18 alltså under den eran som är enligt många är Parlamentets utförsbacke. Jag vill bemöta några av de knäppa alternativt helt felaktiga påståenden som florerar om programmet. Det tycker jag att jag kan göra för att jag inte kommer att jobba med programmet på ett tag (det är SVT som gäller nu ju) och för att jag inte betraktar mig som någon från den inre Parlamentetkretsen.

"Parlamentet tappar i tittarsiffror"
Ett rykte som följt med programmet i flera år. Säsong 16 hade Parlamentet All time high. Nu under säsong 18 ligger siffrona stabilt över miljonen (dom två senaste programmen har haft 1,1 miljoner tittare). Exakt vilka tittarsiffror är det ni syftar på?

"Parlamentet är fejk"
Visst det finns manus. Men det är högst personligt hur mycket manus en komiker tar. Vissa tar allt, andra tar nästan inget. Ingenting kommer som en överraskning för komikerna, men alla som sitter med i panelen är extremt talangfulla. Svenne Banan kan ju försöka leverera "Du är med i danska Har du hört den förut?" på samma sätt som Robert Gustafsson gjorde igår. Sen händer saker i stunden. Rheborg hade knappast planerat att "trasha" sin stol igår.
Man ska ha en enorm respekt för komikerna, "trots" att det finns manus.

"Parlamentet är bara massa skrik och sexskämt"
Den här säsongen har programmet verkligen varit bra innehållsmässigt.
Redaktionen lämnar ifrån sig slutmanus som är kliniskt fria från under bältet. Dessutom behandlas bara dom största nyheterna i ronderna. Det är en stor innehållsförändring. Det ser inte folk. Eftersom programmet fick den här snuskstämpeln för några år sedan ser inte folk det här. Det är synd.

Sen irriterar sig många på att det är massa skrikande. Det är sant. Det är ett av panelprogrammens problem. Low key funkar sämre gentemot studiopubliken. Studiopublik är en superkraft. I TV-soffan känns det lite too much. Tornvings storhetstid bevisade att low key kan funka, åtminstone för oss TV-tittare. Kommer inte ihåg hur det lät i studion.

Sen har jag skrivit tidigare på bloggen att Anders S, Benjamin och dom andra i redaktionen alltid varit duktiga på att introducera komiker på ett sätt som TV4 eller de andra kommersiella kanalerna aldrig skulle göra. Björn Gustafsson och André Wickström har varit mycket lyckosamma den här säsongen det borgar för att TV4:s kassako kan leva vidare ett bra tag till.

Parlamentet är en humorinstituion i Sverige. Punkt.

Frågor?


Andra bloggare om: , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Tommy Sollén sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tommy Sollén sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tommy Sollén sa...

Hela ditt inlägg var extremt mycket inifrån och ut och som en vanlig svenssonläsare och tv-tittare gav det mig absolut ingenting.

Men du kanske skrev för andra i humorsfären? Då gav det heller ingenting eftersom du bara säger det alla i humorsfären vet och håller med om.

Parlamentet - ett försvarstal. Fast dåligt.

Appropå senaste Parlamentet så höll jag på att stänga av TVn när Rheborg släppte loss sin buskisshow. Men så har jag också vett nog att rikta den kritiken till honom och inte till programmet. Iof skulle jag inte ha något emot att programmet ändrar formatet så vi slipper buskis.
(skrev om kommentaren pga löjligt stavfel)

Le autheur sa...

Tommy försök inte ens det blir bara löjligt.

Inlägget handlar inte ett skit om vad jag skrattar åt. Den listan finns att tillgå på min Facebook.

Det handlar om besserwissers som dissar Parlamentet bara för att det är enkelt att avfärda något som fått pågå i nio år.

Av din s.k. argumentation så inser man också att du inte tillhör någon av sfärerna du nämner. Trist för dig.

För övrigt är hela min blogg "inifrån och ut". Om du inte har fattat det innan.... nä just ja, jag glömde: du gick ju skolan "hemma".

/Sköld

Anonym sa...

Jag tyckte din blogg var klockren, jag har följt parlamentet länge, var inte så förtjust i de i början då babbsen tog till sexskämt hela tiden. Men jag tycker att de blir bättre och bättre för varje år, nya talangfulla komiker som är jätte duktiga. Jag gillar de som fan :D