fredag 1 februari 2008

Essä om den återuppväckta rysskräcken

2007
Ryska kränkningar av svenskt och norskt luftrum samt vattenområden har bekräftats i tiotalet fall.

2008
Vitryssland klarar inte sig själv. Ett land i kris. Den begynnande globala lågkonjunkturen tynger den forna sovjetrepubliken extra mycket. Putin som inte får sitta som president längre har via Duman sett till att lägga över makten på premiärministern, d.v.s. säga honom själv. Aleksandr Lukasjenko och Putin säger att Vitryssland annekteras av Ryssland i samförstånd. "Det var ju ändå en gammal sovjetrepublik en gång", säger President Bush och Bryssel nickar instämmande.

2009
Putin fortsätter på den inslagna vägen och tycker att Kaliningrad nästan är samma sak som Litauen. Litauen annekteras av Ryssland och att det rullar pansarvagnar i Vilnius är inget som Väst betraktar som något konstigt. "Dom är säkert påväg till Ryssland. Alltså Ryssland där på andra sidan Lituaen", säger man. Dessutom är ju Lituaen den av baltstaterna med mest rysk befolkning eller var kanske det tvärt om?

Serbien gör Putin en tjänst och invaderar Albanien. Ett oroligt Balkan har alltid varit en varningssignal så här måste vi agera tänker man inom EU. Men vem ska föra talan? Vi? USA? Nä, det är bättre med FN. Tyvärr fastnar frågan totalt i säkerhetsrådet, eftersom Mellanöstern fortfarande känns mer aktuellt. Kina verkar dessutom inte ha släppt Peking-OS riktig än.

Under tumultet kring Albanien annekterar Ryssland både Estland och Lettland, men hävdar att man delar landområdena med Polen och Ungren. Väst är misstänksamma och tycker att det låter som en ursäkt man har hört förut, men väljer återigen att behandla frågan i FN. FN-skrapan i New York håller vid det här laget på att explodera av förvirring.

Under sommaren höjer Putin tonläget mot Polen. Där går gränsen.
Måttet blir nu rågat för Storbritannien och Frankrike. "Vi kommer att förklara krig mot Ryssland om du rör Polen", hotar man med i skarpa uttalanden. Putin väljer dock att göra slag i saken och den 1 september anfaller Polen. Två dagar senare är kriget igång.

2010-
Sverige? En svensk tiger. Neutraliteten hålls intakt. Under 2010-talet hjälper Sverige dock Putin med vissa tågtransporter. Men vi har ju SJ, så det kan knappast räknas som någon större hjälp.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, Johan. Det är fortfarande det konstigast blogginlägg du har gjort.¨

Råland

Anonym sa...

Struntprat, Råland. Det som bloggvärlden behöver är fler inlägg som skribenterna kan peka på och säga "vad var det jag sa?".

Efter 2008 kommer Johan att veta om han ska radera inlägget eller inte.

Anonym sa...

skaffa dig humor, johan

Anonym sa...

Struntprat Marcus? Jag sa inte att det var dåligt. Jag sa att det var det konstigaste inlägget Johan har gjort på sin blogg. Det som sticker ut mest. Jag utmanar dig Marcus: Om inte detta är det konstigaste blogginlägg skrivet av Sköld vilket är det då?

Råland Ulvselius