måndag 23 november 2009

Humorchef

Att jobba med utveckling är väldigt annorlunda och roligt. Genom min "TV-karriär" har jag hittills bara jobbat i projekt även om jag har haft turen att vara med om att starta upp ett antal TV-produktioner från början.

Vardagen som utvecklingschef för humor på det överlägset största produktionsbolaget för dito trodde jag skulle innebära att det regnade in dåliga idéer till mitt skrivbord, men det gör det tack och lov inte.

Om någon filmat litet, skrivit några sketcher eller så är det ett berömvärt initiativ, men det kan ofta vara väldigt svårt att omsätta sådant till ett programförslag. För en TV-idé ska ta upp alla programmets aspekter och förklara hur det ska hålla för flera episoder och/eller flera säsonger och dessutom passa in i tablåpolitiken, ha rätt casting, hitta rätt produktionsmetod etc. Det är helt enkelt jäkligt svårt att göra TV, men jag skulle önska att lite fler åtminstone försökte.

Efter en vecka på jobbet har jag sett en del kul idéer redan, så jag vet att dom finns. Så kom igen: vill inte du göra svensk humor lite bättre?

7 kommentarer:

Johan N. sa...

Jag skulle vilja se en revival av klassisk sitcom... men det kanske är för dyrt i Sverige? Alltså inte nåt jävla ihopplock av marginellt begåvade ståuppkomiker som gör dåliga sketcher, inte nån japansk import där man ska klämma fingrarna i bildörrar utan att skrika eller handhållen lura-folk-på-stan-humor där man går upp till folk och skriker att man är en banan och blåser i en visselpipa. Utan BRA SKRIVEN HUMORSERIE. Tänk Peep Show, Spaced, Black Books. It's Always Sunny in Philadelphia (som filmade sin pilot för typ $300). DET vill jag se!

Anders Sparring sa...

Vi borde käka lunch någon dag.

LBO (Sköld) sa...

Johan N.: håller med om Peep show m.fl.:s briljans. Det är kanske inte en pengafråga även om trenden just nu är att billigt är bäst i Sverige.

Anders: definitivt.

Kristoffer Appelquist sa...

Problemet är att kanalerna låter en referensgrupp bestående av OBH-Nordicas kunder fatta produktionsbesluten...

Johan N. sa...

Skönt att höra. Men vad är det som gäller i Sverige, i USA har jag t.ex förstått (läst) att om man har en idé till en TV-serie, så ska man inte skriva en pilot direkt, utan ett spec-script (på en annan show)... är det samma grej i Sverige? Eller kan man skicka in typ en 22-30 minuters pilot till ett svenskt produktionsbolag?

LBO (Sköld) sa...

Johan N:
Ja, hur funkar det i Sverige? Jag tror man som upphovsman mest ska vara säker på vad man vill göra för något och ha förmågan att kunna beskriva det tydligt. Sen om man skriver en idé på fyra sidor eller ett pilotmanus beror nog lite på hur övertygande man är.

Kristoffer:
ja och det har hittills aldrig blivit bättre av det heller.

standuplars sa...

Jag ringer dig, Johan!
(Visst har dagens kommunikation nåt nån form av gräns när man skriver sånt...)