torsdag 9 juli 2009

Mat-TV

Jag gillar mat och jag gillar TV. Alltså borde jag rimligtvis gilla mat-TV. Och ja, det gör jag. Just nu är det uttrycket nästan lika med Gordon Ramsay. Han är otroligt skicklig på hantverket, affärsman och människokännare. Krydda det med det auktoritära första intrycket och att han säger ordet "fuck" var sjätte ord och vi får en av det här årtiondets största TV-personligheter.

Hans hittills största TV-succé måste vara Kitchen Nightmares, som var väldigt bra i sin brittiska version, men som har blivit lite väl effektsökande i den amerikanska. Men ingen skugga faller över Gordon. Han vänder verksamheter till lönsamhet och lappar ihop familjer lika bra på vilken sida Atlanten han än befinner sig.

Ja, Chef Ramsay börjar bli liite uttjatad, men han ÄR också TV-programmen han gör. Precis som i matlagning måste man jobba med bra råvaror. Formatet Kitchen Nightmares är bra, men till väldigt stor del för att Ramsay är med.

I Sverige gjordes för många år sen ett försök att kopiera (eller var det formatet) genom att ställa fram en av våra mest begåvade affärsmän i matindustrin Melker Andersson i programmet Melkers Krogakut. Det var en totalflopp. Minns en gång när Melker pratade med två restauratörer om vad som var färskt eller fryst. Han hade rätt i sak, men det hela var mer som en sketch.

Såg igår en trailer för ett nytt försök i ämnet. Strix sökte restauranger till det nya programmet "Kniven mot strupen". Floppvarningen är stor redan på förhand.

Medier konsumeras över gränser nuförtiden. Har vi sett en bra internationell version, varför nöja sig med en kass svensk?

Smartare då av Fredrik Arefalk och TV4 att låta Baluba göra Tinas cookalong. Det enda "Ramsayprogram" som jag tror är bra som format att exportera. Särskilt om Tina Nordström gör det. Tina är alltså till slut tillbaka på TV4 där hon började laga middagstips under namnet Kristina Nordström. Då visste ingen vem hon var...


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: