fredag 18 juni 2010

Klungan

Nu ska det handla om Klungan (Mattias Fransson, Olov Wretling, Sven Björklund och Carl Englén) vars nya serie hade premiär i måndags. SVT2 klockan 21.30. Sommarpremiär. SVT kommunicerar till oss att Klungan göms undan. Publiken har längtat efter Klungan. Det hoppas och tror åtminstone jag.

Vi startar i en måskamera där den niodelade scenografin visas. Åtta karaktärer befolkar världen vi snart ska få möta och Ingen bor i skogen - scenografins nionde rum. Redan här är det vackert.

Min farhåga inför att se Klungan på TV var att jag skulle sakna Bengt Strömbro vars smått geniala straight man i Mammas Nya Kille betyder så mycket. I Ingen bor i skogen får vi tittare vara vår egen Strömbro. Karaktärerna ser oss rakt i ögonen och delar med sig av sina texter, fyllda av referenser som åtminstone jag tycker är roliga. Och jag är jätteglad att jag är ingift i norrländsk släkt för Klungans figurer har verkligen fått en extra dimension av det.

Killinggänget bestod av 2,5 skådisar (Tomas Alfredsons citat), Klungan består av 4. Deras figurer är välgjorda och dom är alla begåvade karaktärsskådisar.

Ska bli spännande att se hur "vanlig TV-publik" tar emot Klungan. Jag hoppas att SVT ger dom mycket mer TV-tid även efter Ingen bor i skogen för all bra humor är smal i början. Det visar så många historiska exempel, inte minst Killinggänget.

1 kommentar:

Anders Sparring sa...

Jag fick gåshud av lycka flera gånger. Inte minst under Carl Engléns öppningsmonolog.