söndag 28 februari 2010

Problemet med Landet Brunsås

Landet Brunsås görs, heter det, efter en idé av Karin af Klintberg, Thelma & Louise, Erik Haag, Henrik Schyffert och Lotta Lundgren. Det är snyggt, habilt och charmigt på alla sätt. Programmet är mycket uppskattat bland både mina vänner och bland branschkollegor. För mig funkar det inte alls. Det släpps igenom alldeles för mycket slentrianmässiga påståenden som retar en. Varje avsnitt innehåller tillräckligt många faktafel för att det ska byggas upp ett motstånd.

Den väldigt prisbelönte producenten Karin af Klintberg (en fantatiskt begåvad människa) kan inte ro skeppet i land. Landet Brunsås är Värsta Språket fast om mat med den stora skillnaden att Fredrik Lindström är en expert och dom tre programledarna i Landet Brunsås är glada amatörer.

Lindström blir charmig när han säger att han inte vet vad kultursideordet diskurs betyder medan Lundgren/Haag/Schyffert levererar felaktigheter med stort självförtroende. Lindström byggde Värsta språket från sitt kunnande och Brunsåsgänget bygger det på en programidé där ingen funderat över vem som ska stå för kunnandet. En begåvad före detta copy och numera matbloggare? Två härliga TV-veteraner med stort sinne för humor?

Jag är ganska ensam om att gå emot Brunsåssörjan, men nu har det retat mig för länge.

/Allan Ballan

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker du har en poäng även om LB är 100 ggr mer sevärt än det mesta. Som svenska tevetittare är vi så svältfödda på intressant innehåll och övergödda på meningslösheter utförda av div kändisar så vi har överseende med mycket när det till slut kommer ett program som åtminstone vill ha ett innehåll. /Jacob SF

LBO (Sköld) sa...

Så sant. Men som Anders Jansson sa: "att skjuta på dålig TV är som att skjuta på biffkor med kikarsikte från två meters avstånd". (Citatet är nog inte helt korrekt, men nästan).