fredag 4 juli 2008

Anne Ramberg vs. Reinfeldt 400 - 0

Anne Ramberg som är generalsekreterare i Advokatsamfundet säger mycket bra saker om FRA-lagen i DN idag. Läs artikeln här.

Sen diggar jag också folk (i det här fallet Anne) som säger: "det är oerhört ickeönskvärt".

Två citat särskilt intressanta:
"...generaldirektören säger ju själv att den nya lagstifningen inte förändrar något för FRA. De ska göra samma saker som tidigare. Det är bekymmersamt, då är det ju så att man vill legitimera eventuell tidigare verksamhet som skulle vara brottslig nu."

Generaldirektören på FRA vill ju naturligtvis ha det på det viset. En "tillfällig statsminister" kan ju inte komma in och peta. "Så här har vi alltid gjort på FRA".

"Lagen öppnar upp för en väldigt betydande övervakning. Därför är det ytterst förvånande när statsministern meddelar att folk inte förstått den. Det är ju antingen ett uttryck för bristande kunskap eller för en väldig arrogans."

Anne Ramberg är inne på den linje som jag anfört rätt hårt. Kan regeringen svara på frågorna: "Vad?", "Vem?" och "Varför?".

Kul också när partiledarna börjar uttala sig. Kul som i skrattretande.

Maud anför argumentet att världen inte är god. När exemplen inte har ett skit med Sverige att göra är det en ganska vag argumentation. Ska man ta alla världens existerande hot och välja ett för att kunna införa ett stasisamhälle? Är det värt det? Kanske vi borde skydda oss mot torka i december? Det gör man ju i Australiens inland.

Majoren är ju naturligtvis rädd för ryssen, förutom terrorism och brottslighet. Vet inte om ni såg dokumentären "Misstänkt!" angående övervakningen i Storbritannien? En säkerhetsexpert bevisade att undre världen har betydligt mer att tjäna på identitetsstölder och andra bedrägerier när dom kapar dylika system än vad staten vinner i ökad säkerhet för medborgarna. Det exemplet har inget med FRA:s verksamhet att göra, snarare polisens eftersom det är inrikes, men det beskriver ändå tankevurpan beslutsfattarna drabbas av när dom tror sig "öka tryggheten" för befolkningen.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: