söndag 20 juli 2008

Rysskräck - jag vet inte för vilken gång i ordningen

Den ryska björnen har vaknat: FRA-lagen diskuteras i rysk press, vilket...roar mig, eftersom allt som får Sverige att framstå som dumt...roar mig.

Tydligen går 80% av Rysslands internettrafik via Sverige. Det har talats ganska tyst om att ryssarna är ett av "dom yttre hot" som FRA-lagen ska skydda oss mot. Kanske det främsta. Det var väl egentligen Majoren som tog bladet från munnen.

Men låt oss bena ut det här med "hotet" Ryssland. Jag vill gärna tro att kalla kriget är över. Gubbar vill inte det.

1. Ryssland som militärt hot.
Nä, ingen risk. Dels om ni har sett bilder från Kaliningrad som är färskare än 30 år gamla, dels för att Ryssland har tillräckligt på annat håll (läs förena gamla sovjetrepubliker med Ryssland).

2. Ryssland som terrorhot.
Nä. Möjligtvis om den svenske ambassadören råkar befinna sig på fel teater vid fel tillfälle.

3. Ryssland som har den Ryska maffian. Brr.
Ja, jag tror verkligen att den ryska undre världen är ett mycket stort problem - främst för den ryska staten. Sker transaktioner över Östersjön i form av trafficking, narkotikahandel eller pengatvätt, så är väl det knappast ett underrättelsebehov, snarare en polisiär angelägenhet. Ge mer pengar till polisen och lägg ner FRA isåfall. Men kanske förvirras Majoren och andra gubbar av maffiadefinitionen, som närmast kan beskrivas som "beskyddarverksamhet i strid mot det statliga våldsmonopolet". Det är ju stater som träter i militära sammanhang. 9/11 har verkligen fått alla sådana definitioner på ända. Det är ett skit.

4. Ryssland som hot mot ekologiska obalanser.
Vet ej. Fan - ständigt dessa ekologiska obalanser som fäller all argumentation mot FRA. Förlåt.
Okej, låt oss, utan hotbild, godtyckligt avlyssna all trafik baserat på en politisk kravställning som sker internt på FRA.

Jag har i alla inlägg i den här debatten alltid sett det som en av dom allvarligaste sakerna: Sveriges "commander in chief" tycker det är en styrka att han inte har någon koll eftersom det ju inte skulle handla om underrättelseverksamhet om han hade det. Blåbär.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag kan rekommendera Spionbloggen ifall du är nyfiken på allt det här med rysskräck, FRA o d.
Perspektivet liksom..
Schyssta tankar annars. Eloge.