torsdagen den 19:e juni 2008

Från FRA till PKU

Fredrik Krohnmans bra-iga blogg som jag tyvärr mest följer när Magnus Betnér eller Helena Sandklef eller någon annan länkar till den finns nedanstående TT-nyhet att läsa.

Jag har inte TT-prenumeration hemma så jag kan inte bekräfta nyheten, hittar inte den annars på nätet. Ironiskt nog diskuterade vi på SVT idag vad regeringen skulle passa på att göra under tiden som folket är upptagna med att kräkas på FRA-lagen. Är svaret att tillsätta en utredning som ska leda till en ändring av Biobankslagen månne?

Jag hade tippat på en invasion av Finland, men hade tydligen fel.

--

INRIKES 2008-06-18

Polis kan få ta prov ur PKU-bank

I framtiden kan polisen få hämta blodprover ur den stora PKU-banken vid brottsutredningar. Regeringen har tillsatt en utredning för att se om lagen ska ändras.
När Anna Lindhs mördare jagades 2003 blev PKU-registret på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge plötsligt rikskänt. Efter ett åklagarbeslut lämnade sjukhusledningen ut Mijailo Mijailovics prov, som togs när han var nyfödd, och som har legat lagrat sedan dess i forskningssyfte tillsammans med ungefär tre miljoner andra svenskars blodprover.
Sjukhusledningen fick bakläxa av Socialstyrelsen eftersom agerandet stred mot biobankslagen.
- När sjukhuset lämnade ut provet förra gången var det miss på miss på miss. Skulle polisen fråga oss i dag så är det nobben, säger Mats Gustafsson, jurist på Karolinska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin.
Nu har regeringen tillsatt en utredning som ska se över biobankslagen och överväga en förändring av den, skriver tidningen. Utredaren Margit Kärrström ska undersöka vilka behov som de brottsbekämpande myndigheterna har av att kunna beslagta prov från registret vid utredningar. Då kan DNA jämföras med exempelvis spår på mordvapen eller brottsplatsen.
Ulrika von Döbeln, klinikchef och föreståndare för PKU-banken, hoppas att lagen inte ändras.
- Det är mycket viktigt att de som har lämnat prover till biobanken känner förtroende för oss och för att proverna bara ska användas för medicinska ändamål, säger hon till Dagens Medicin.
Men från polisiärt håll välkomnas utredningen.
- Den här biobanken kan vara en hjälp för oss, säger Ralf Hedin, tillförordnad chef för polisavdelningen på Rikspolisstyrelsen, till tidningen.

Copyright: TT
Distributör: NOBICON 2008-06-18 16:05:00

Inga kommentarer: