måndag 16 juni 2008

NittonhundraåttioFRA

Lånar rubriken från kommentarsfältet. Tack för den.

Dessa avvägningar. Man blir trött på dom.

I DN idag pratar tre borgliga kandidater om avvägningen mellan att följa partilinjen och lyssna på väljarna. Jag är FÖR EU, men utvecklingen som finns där är väl knappast eftersträvandsvärd om man ska vara just folkvald. Vad jag menar är att EU:s politiska rums åsikt är väsensskilt från folkets. Lissabonföredraget hade fått "Nej" från fler länder än Irland. Det kan jag garantera. Lyssna på väljarna är väl det mest grundläggande man kan göra i en demokrati, eller?

När MUF:s ordförande Wykman gick till angrepp mot ett gäng "ungmoderater" i riksdagen fick han skit tillbaka. "Det kunde han kommit med för ett år sen". Men snälla nån för ett år sen blev det en minoritetsbordläggning, som knappast kom som en överraskning, och i den här veckan röstar man. Det är väl i samband med politiska beslut som debatt och lobbyism äger rum?

Några av dessa "ungmoderater" talade om den svåra avvägningen mellan rikets säkerhet och den personliga integriteten. I mitt förra inlägg argumenterade jag för att det finns en mängd praktiska och principiella skäl till att rösta nej och då alltså värna den personliga integriteten (och pressfriheten och massa annat också). Men rikets säkerhet? Vilka helt odefinierbara hot är det vi talar om? Är systemet bra bara för att USA har infört det och att flera andra länder är på väg. Man ska bara göra en internationell utblick när det gäller bra saker. Dom dåliga kan man faktisk skita i. Ta in det i era förbannde avvägningar och tryck "Nej"!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Gun Svensson sa...

M, C, Fp, Kd och S tror att dom står upp för demokratin genom att rida på att de fått svenska folkets mandat i det senaste valet och därför kan slå dövörat till mot denna starka opinion.