lördag 18 september 2010

DN koketterar och blockpolitik

DN väljer dagen före valet att publicera en debattartikel om att DN är den minst vinklade tidningen i valrörelsen. Kent Asp må vara professor, men hans mätmetoder är väl förmodligen baserade på kvantitativ analys. Ord kan ha styrka utan att det ger utslag om man tittar binärt på dom. Sammanhang, tonläge, tempus. DN ville kokettera litet. Man hade också kunnat ha en debattartikel SOM HANDLAR OM VALET! Dom har verkligen inte skrivit bra om oppositionen, men det kanske kan vara värre i andra medier. Även om jag inte ska rösta på Mona Sahlin, så kan jag ändå tycka synd om henne. Hon har faktiskt fler års regeringserfarenhet än Reinfeldt och folk tycker ändå att det vore helt CP om hon skulle styra (vilket till viss del naturligtvis beror på att hon är kvinna).

Hur som helst skrev Johannes Åman en bra grej idag. Blockpolitiken med bildad allians på respektive sida gör att att folk känner sig instängda. Förklarat på mitt sätt: du har plötsligt bara två alternativ. Och ligger du med ena sidan, måste du dessutom ligga med ena sidans fula kompis (Läs V eller FP+KD).
I det här valet får man nog ta den smällen, p.g.a. att SD:s makt måste minimeras.
Men på lite längre sikt tycker jag att man skulle se lite mer modernt på faktumet att nästan alla partier finns i mittens rike.

3 kommentarer:

Marcus Johansson sa...

Jag tycker det är intressant att vi har många partier, men att alla ligger i mitten. Jag har svårt att bestämma mig för vad jag tycker om det.
De som har starka åsikter som inte representeras av partierna tycker så klart att det är ett demokratiskt problem. Men själv har jag en lite tillbakalutad inställning och tror på det hela taget att vi är ett land med homogena åsikter. Vilket inte nödvändigtvis måste vara dåligt så länge dessa åsikter är schyssta. Jag tror väl helt enkelt att idéer slår igenom när folk blir övertygade. Oavsett hur de etablerade partierna ser ut. På gott och ont. Även de ruttna idéer som Sverigedemokraterna står för kan få gehör.
Vad tror du? Är det ett demokratiskt problem att partierna ligger så nära varandra?

Sen kan jag hålla med om att blockpolitiken medför att man känner sig instängd. Men det är en annan sak.

LBO (Sköld) sa...

En mittenregering med opposition från både höger och vänster skulle kunna ge en vitalare politik.

Marcus Johansson sa...

Det tror jag också. Synd att chanserna till det är så små nu med den nuvarande blockpolitiken.